Habsbursko – Lichtenštejnský den v Brně (29. únor 2012)

02.04.2012 15:02

Letošní středa 29. února byla ve znamení dvou zajímavých akcí, uskutečněných v Brně,a to autogramiáda knihy PhDr. Milana Nováka a přednáška o.p.s. Po stopách Liechtensteinů Vinařství a vinohradnictví za správy Liechtensteinů, která byla uskutečněna ve školícím centru na Cejlu v Brně.

Náš arcivévoda

císař a král

Karel I. Rakouský

Osobnost blahoslaveného císaře a českého krále Karla I. Rakouského je v této knížce přiblížena řadou historických fotografií a zápisů z kronik, s nimiž se můžeme vrátit do českých měst Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi na počátku 20. století.

Doposud málo známý přibéh, kte­rý tu arcivévoda Karel Habsburský v mládí prožil, pozitivně ovlivnil jeho celý život i vztah k Čechům, k Čechám a k jejich tradici. Jakko­li se osud císaře Karla, posledního panovníka středoevropské monar­chie, naplňoval v nejdramatičtějších souvislostech evropských dějin až k předčasné smrti ve vyhnanství, dojemný příběh krátkého štěstí krá­lovského páru Karla a Zity v Bran­dýse nikdy neztratil svoji důležitost a po celé století jej ve vzpomínkách opatroval i Dr. Otto von Habsburg. Také pro nás by se prostřednictvím této knížky mohl stát příběhem znowu živým, chceme-li konečné opustit klišé pokřivených pohledů na vlastní minulost.

Vlastní autogramiáda byla zahájena představitelkou Modlitební ligy za Karla Habsburského v Brně MUDr. Balharovou úvodní řečí a představením autora.

PhDr. Milan Novák (1954), správce zámku Brandýs nad Labem, realizátor kulturně historických projektů, z nichž zejména Audien­ce u císaře Karla I. je mezinárodně navštěvovanou akcí. Za zásluhy o tradice národů střední Evropy mu v roce 2006 JCKV Dr. Otto Habs­burský udělil Pamětní kříž Karla I. Rakouského. V roce 2009 jej papež Benedikt XVI. jmenoval rytířem řádu svatého Řehoře Velikého za zásluhy o Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi. V den uložení relikvie bl. císaře Karla I. ve Staré Boleslavi byl arcibiskupským rozhodnutím jmenován představe­ným Zemské Modlitební ligy cí­saře Karla za mír mezi národy v ČR. Veřejné činnosti se věnuje i ve spolcích vojenské historie, jako vy­davatel i výtvarník. ]e autorem mo­biliáře kostela sv. Klimenta i kaple bl. Karla I. ve Staré Boleslavi.

Následovala kulturní vložka v podobě tří písní komorního uměleckého duetu z Brna.

Poté se již PhDr. Novák rozhovořil o historii svého publikování k tematu Karel I Habsburský, zájmu o toto téma, dále se podělil o své zážitky ze setkávání s JCKV Otto von Habsburg a jeho radosti nad udělením čestného občanství Brandýsa nad Labem, jehož zámek jeho rodiče vlastnili.

Toto zajímavé vyprávění a setkání část návštěvníků Sdružení monarchistů však byla nucena přerušit z titulu přesunu na další akci. Z tohoto důvodu patří i velký dík Dr. Novákovi za pochopení, krátkou rozmluvu se zástupci SM M.P auříka a KČ MVDr J. Čížka, s přednostním podepsáním knihy i s poskytnutím fotografování těsně před zahájením.

Abychom doplnili tuto reportáž o nám uniklé další skutečnosti, zveřejňujeme několik citací z této knihy:

Jednou jsem přišel k tátovi do kanceláře a on, Karel, seděl na jeho psacím stole a otec, když jsem vstoupil - to mi bylo tak dvanáct, třináct let -říká:"Kaiserliche Hoheit,das ist mein Kronprinz."On se takhle otočí a :"Gruess dich Gott, no tak pojď se ukázat"a vytáhl hned cigártašku a :"Vem si !"Povídám"Já ještě, prosím nekouřím.""Tak si vem a zapal si!"Česky.Tak jsem si jednu vzal a říkám :"Já si ji schovám." "Tak si vem ještě jednu a tuhle si zapal.".........

Po Brandejse jezdil na kole, což byla zvláštnost, nebo chodil pěšky. Zastavil se, dal se oholit a řekl:"Člověče, já ani na placení ani na tuzér nemám nic v kapse, já ti to přinesu za chvíli." A sebral se a skutečně, na kole přijel zpátky, aby zaplatil.To v Brandejse pomatujou...Býval s ním jeho pobočník, tuším Lobkowicz.Dohlížel, aby mladý arcivévoda držel taílí.Jenže Karel obyčejně nechal Lobkowicze pod kaštany a šel se tajně dojíst knedlíkama. Mluvil perfekt česky a kuchařky se mohly přetrhnout, aby mu podstrojily....

Někdy musel svoji peněženku i spravedlivě bránit:"Tak Kodero, jak se vede?""Děkuju, špatně, císařská výsosti.Pořád mám málo peněz" "Dám jim radu, Kodero"na to arcivévoda z vesela, "to nás učili v Praze při ekonomii-nesmíte utratit víc než vyděláte, a pak to jde."

Z knihy Náš arcivévoda císař a král Karel I. - Milan Novák

Za Sdružení monarchistů se zúčastnili: Miroslav Pauřík, Vilém Walter, Božej Urbanský, dále MVDr. Čížek, ing. Tichý (taktéž KČ).

VINAŘSTVÍ A VINOHRADNICTVÍ

Jedním z nově vzniklých subjektů, prozrazujících uvolňující vztahy mezi Lichtenštejnskem a Českou republikou jest občansko-prospěšné sdružení Po stopách Lichtenštejnů. Další akcí byla přednáška PhDr. Marka Vařeky, PhD. na tema Vinařství a vinohradnictví na jižní Moravě za doby Liechtensteinů. O tom, že rod liechtensteinský věnuje této společnosti pozornost, jest skutečnost, že mezi VIP hosty byl i zástupce rodu princ Konstantin von Liechtenstein.

Po úvodním slovu ing. M. Juhy, předsedy nadačního fondu Vranov princ Konstantin prohlásil, že vinařské úsilí má nosný význam pro mnoho generací jejich rodu. Zdůraznil, že první sklepy získali již roku 1430 a víno jako produkt vyrábějí již více jak 560 let. Patří mezi největší vinařské společnosti v Rakousku. V současnosti produkují mezi 200 – 220 tis. hl. vína z nichž téměř tři čtvrtiny objemu jsou plněny do lahví, které jsou prodávány především v Rakousku, Švýcarsku a Lichtenštejnsku.. Jejich zájmem jest rozšíření trhu i na jižní Moravě. V poslední době investovali část prostředků i do modernizace výrobních provozů.

Poté hovořil ing. Venclík, předseda rady vinařského fondu a patron přednášky o současné kvalitativní úrovni moravského vinařství, které patří mezi špičkové v celé Evropě.

Podpora rozvoje regionu zasahuje do řady oblastí, mezi které patří i rozvoj cestovního a turistického ruchu. Za cestovní společnost informovala krátce Z.Lojtová o některých souvisejících projektech.

Následovalo hlavní tema akce, a to přednáška Dr.Vařeky na uvedené téma..Téměř hodinová historická přednáška formou prezentace byla nevšední historickou exkurzí i s technickými, zemědělskými a vývojovými zajímavostmi až po současnost. Přirozenou součástí byl i podrobný výčet někdejších majetků Liechtensteinů i s jejich dalšími zemědělskými aktivitami (např. pivovarnictví na Olomoucku, přestože netvořilo nosnou součást jejich hospodářských aktivit.)

Po přednášce představil p. Josef Weinmayer, ředitel wilfersdorfských sklepů provozy ve Wilfersdorfu i s pozváním k degustaci vzorků z wilfersdorfské produkce. Mezi těmi byly jako hlavní odrůda Zelený Veltlín, dále Rýnský ryzlink, rakouská odrůda Zweigelt, Closter Neuburg, Merlot a další. Uvedl, že jejich produkce je v současnosti v rámci regionu distribuována brněnskou společností Sonneck, u které je škála výběru z jejich produkce.

V závěru informoval ředitel nadačního fondu Vranov ing. M. Juha o celkových aktivitách seskupení. Akce, zasluhující pozornost budeme zveřejňovat na našich stránkách po souhlasu a dalších jednáních SM s touto společností.

Ochutnávku a občerstvení zajišťovala společnost Sonneck Brno na vysoké profesionální úrovni. Mezi zajímavými hosty se objevil i mj.i historik prof. Dušan Uhlíř, CSc.

U příležitosti vernisáže byla k prodeji i kniha PhDr. Vařeky Lichtenštejnsko a poskytnutí autogramu autora i prince Konstantina do této knihy. Následný čas bylo možno využít k setkáním s přáteli, navázáním styků, či vzájemnému pohovoru. I monarchisté a přátelé historických klubů zde tvořili součást celku v počtu 200-250 lidí.

Za Sdružení monarchistů se účastnili M.Pauřík,V.Walter, B.Urbanský, F.Kopeček, dále ing.Tichý, MVDr.J.Čížek, B.Frelich, (taktéž členové KČ), dále několik příslušníků KČ (především Valtice a Olomouc – a světe div se !... – i 2 členové MS KČ Brno !!!)

A kce příjemná, zajímavá, poučná – jen tak dál !!!. Gratulujeme Vám, pořadatelé !!!

Kníže Jan Adam I. z Liechtensteinu, který položil základy dnešního lichtenštejnského knížectví a současný vládnoucí kníže Jan Adam II. z Liechtensteinu.

Lichtenštejnští vládci s rozdílem 300 let – podobnost nejen

podobou jmennou, ale i vizuální a úspěšnostní.

Miroslav Pauřík

Sdružení monarchistů